ABS Beyni Tamiri

ABS

ABS ani fren durumunda tekerlek kilitlenmesini önleyerek, sürücülere kararlılık ve yön kontrolü sağlamaktadır. İlk kez 1936 yılında Almanya’da geliştirilen ve patenti alınan ABS, Almanca “Anti Blockier System.” teriminden kısaltılmıştır ve İngilizcesi de benzer anlamdaki “Anti-Lock Brake System” olarak bilinir.

ABS sistemi, her tekerleğin merkez yakınında dönme hızını algılayarak tekerleklerin çekiş kaybettiği ve kilitlenmek üzere olduğunu algılayan sensörlere sahiptir. Elektronik kontrol ünitesi (ECU)bu sinyalleri değerlendirerek, fren basıncını değiştirmek yoluyla tekerlek kilitlenmesini önleyen hidrolik kontrol ünitesine (HCU) (Hydraulic Control Unit) komutlar gönderir.

ABS Çalışma Sistemi

Sürücü dört tekerlek ABS ‘li bir taşıtın fren pedalına sertçe bastığında, sistem otomatik olarak fren basıncını dört tekerlekte düzenleyerek, tekerlek kilitlenmesini önlemek üzere her tekerleğin fren basıncını bağımsız olarak ayarlar. ABS, frenleri saniyede 18 kez kadar pompalayarak, sürücülere belirli ölçüde yönlendirme yeteneği kazandırmaktadır.

ABS’nin Çalışıp Çalışmadığı Nasıl Anlaşılır? 

ABS’lerin çoğunda sistemin etkin hale gelmesi sürücü tarafından anlaşılabilmektedir. Sürücü mekanik bir ses duyar ve bazı basınç dalgalanmalarını veya fren pedalının sertliğinin daha da arttığını hisseder.

Gürültü işitildiğinde veya basınç dalgalanmaları hissedildiğinde, ayağın fren pedalında tutulması önemli ve fren pedalına sert basınç uygulamasına devam edilmelidir.